Het rapport over het derde kwartaal van 2024 is het eerste rapport waarin u de werkelijke ingebedde emissies van de goederen moet rapporteren. Hiervoor moet u contact opnemen met de producent van de CBAM-goederen, de emissiegegevens opvragen, beoordelen, en gebruiken in het CBAM-rapport. De NEa begrijpt dat dit voor veel CBAM-aangevers een lastige opgave is en dat het nu nog niet altijd zal lukken om hieraan te voldoen. Maar het is wel belangrijk dat CBAM-aangevers hier in de overgangsperiode aan gaan werken, zodat deze vanaf 2026 aan de CBAM-verplichtingen kunnen voldoen. De NEa verwacht dan ook van CBAM-aangevers dat hun inspanningen om emissiegegevens te krijgen gedurende de overgangsperiode toenemen.
De NEa heeft een video gemaakt over de monitoring en rapportage van ingebedde emissies. In deze video leggen we onder andere uit wat we van u verwachten als u de emissiegegevens niet (op tijd) krijgt van de producent (vanaf minuut 24.00). Ook in onze recente online Q&A-sessie gingen we hierop in (zie vanaf minuut 38.52). We vertellen u meer over deze sessie in het volgende onderwerp.
Ook als u nog niet beschikt over werkelijke emissiegegevens, is het belangrijk dat u uiterlijk 31 oktober 2024 een CBAM-rapport indient. Als het niet anders kan, kunt u schattingen of de standaardwaarden van de Europese Commissie gebruiken voor de goederen waarvan u nog geen emissiegegevens heeft. De NEa verwacht dan van u dat u bij de aanvullende informatie over de emissies vermeldt waarom de gegevens ontbreken, en welke acties u heeft ondernomen om de gegevens te krijgen.
Lukt het een CBAM-aangever niet om de benodigde gegevens te krijgen en dient deze een onvolledig of onjuist CBAM-rapport in, dan kan de NEa een zogeheten correctieprocedure opstarten. In een correctieprocedure moet een CBAM-aangever alsnog een CBAM-rapport of een correctie daarop indienen. U leest hier meer over op onze pagina over toezicht en handhaving.